Koľko jedla ste vyhodili za minulý týždeň?

Autor: Martina Repáňová | 9.5.2016 o 11:54 | Karma článku: 11,00 | Prečítané:  3957x

Ruku na srdce, kto si nikdy v obchode nekúpil mňamku, na ktorú následne zabudol a objavil ju, až keď bola nepožívateľná? Myslím, že takých ľudí sa moc nenájde. Ak sa vám to nikdy nestalo, klobúk dole, máte môj obdiv. 

Robíme to všetci a každodenne. Plytváme jedlom, kupujeme si ho nadbytok a potom vyhadzujeme. Dospelo to až do štádia, kedy sa v Európe ročne vyhodí takmer 90 miliónov ton jedla, ktoré je stále jedlé. Vyhadzujú ho spotrebitelia, ale aj supermarkety. Robia to z rôznych dôvodov, či už je to poškodený obal, estetická vada alebo preto, že je po dátume expirácie. S takýmto prístupom nesúhlasí mnoho ľudí, ktorí sa proti tomuto problému rozhodli bojovať, napríklad aj dumpster-divingom.

Hrabanie sa v smetiakoch si veľa ľudí spája s bezdomovcami a chudobnými ľuďmi, ktorí nemajú peniaze na to, aby si jedlo kúpili a tak si ho musia zháňať týmto spôsobom. Mnoho ľudí to už robí dobrovoľne. Nesúhlasia s tým, že supermarkety vyhadzujú potraviny, prevažne ovocie, zeleninu a pečivo, ktoré sa stále dajú konzumovať a tak namiesto toho, aby si ho kúpili, si ho idú vziať do smetiakov za supermarketmi.

Aby sa tento článok dal nazvať investigatívnym blogom, vyskúšala som si to na vlastnej koži. Moja dobrá kamarátka žijúca v Brne chodí „dumpstriť“ pravidelne a tak som sa k nej pridala. Brnenské supermarkety fungujú trochu inak, ako tie slovenské. Väčšina supermarketov má smetiaky sprístupnené aj pre bežného smrteľníka a tak sa do nich dá ľahko dostať. Ak vás zamestnanci, ktorí majú práve fajčiarsku pauzu alebo išli vyhodiť smeti pristihnú pri čine, neriešia to, už si zvykli. A tak sa teda prehrabujeme odpadkami o pol štvrtej poobede a nikomu to nevadí. Rozum sa mi zastavoval nad tým, čo všetko sme našli. Desiatky kíl ovocia a zeleniny odsúdené na zhnitie v odpadkoch. Smutné, že to nikomu inému nepríde smutné. Moju depresívnu chvíľku som zahnala predstavou, že všetko toto jedlo si môžem zobrať. Mala som so sebou najväčší batoh, aký vlastním, no nie dostatočne veľký, aby sa doňho zmestila aspoň desatina jedla, ktoré sme našli.

Dumpster-diving je vyhrotené riešenie problému s jedlom a nie je to voľba pre každého. Chápem, že väčšine ľudí je hrabanie sa v odpadkoch proti srsti a práve pre tých z vás existujú aj miernejšie riešenia problému s plytvaním jedlom. Existujú aplikácie, ktoré zhromažďujú reštaurácie, ktoré po určitej hodine ponúkajú jedlo, ktoré sa v ten deň nepredalo za symbolickú cenu, poprípade aj zadarmo. Odmietajú takéto jedlo vyhodiť a tak sa ho snažia rozumne zbaviť (napr. aplikácia Too Good To Go - http://toogoodtogo.co.uk/ - ktorá zatiaľ funguje iba v zahraničí, no je to prvý krok na správnej ceste). Ďalšou možnosťou sú tzv. zlevněnky, ktoré fungujú iba v určitých štátoch. Najväčšou prekážkou týchto obchodov, ktoré predávajú jedlo s blížiacim sa dátumom expirácie, resp. jedlo po tomto dátume je zákon. V našej republike zatiaľ nie je dovolené, takéto jedlo predávať. Samozrejme treba rozlišovať rozdiel medzi konzervou s polievkou a mliečnymi výrobkami. Nie všetko je jedlé aj po mesiaci po dátume spotreby, no ak zjete niečo sterilizované a zapečatené v konzerve, nič sa vám nestane.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Odhalila kauzu slovenského predsedníctva. Odkiaľ prišla Zuzana Hlávková?

Gymnázium, ktoré navštevovala momentálne najznámejšia slovenská whistleblowerka, jej plánuje vyjadriť verejnú podporu.

DOMOV

Voliči chcú odchod Kaliňáka a Fica z Bonaparte. Smer bude padať ďalej

V Prešove bude Smer v najhoršej kondícii.


Už ste čítali?